lördag 12 mars 2011

Digitaliserade vs. fysiska böcker!

När läsplattor visas upp och man kan göra 1000 saker med sin mobiltelefon, läsa romaner på datorn och citera direkt från diktsamlingar genom en pdf-fil, ja det är då jag ställer mig frågan om digitalisering, på vilken väg ska vi gå? Vad föredrar du? Den fysiska eller digitala boken?

Det är frågor som är väldigt aktuella och som ställs av många olika. Olika åldrar erhåller också svaren. Det är inte alltid 19-åringen som kommer med läsplattan letto, nej, jag ser mer ofta 30-65 åringen som kommer med sin läsplatta för att ladda ner e-böcker. På Universitet uppmanas vi studenter ofta att läsa en artikel eller avhandling eller uppsats som finns digital via institutionens hemsida. 

Men jag kan inte låta bli att längta till den fysiska boken. Fastän jag växt upp med datorn som min andra hand så tycker jag om den fysika boken. Boken som man kan ta på. Böcker som man kan stapla på hög, visa upp i bokhyllan, låna på bibliotek och slita med hälsan! Hellre släpar jag omkring på en 3-kg-bok än på en dyr läsplatta, faktiskt! När jag packar väskan för en resa tänker jag inte på vilka kläder jag ska ha med mig, jag tänker på vilka böcker som skall med.

Vad vore inte mer härligt om man hade sina böcker i läderband som förr? hade mina böcker varit i läderband och skrivna på pergament så hade hela lägenheten luktat som en gammal läderjacka. Men boken hade varit mjuk att ta i och mer tålig och användarvänlig, eller?

Samtidigt inser jag ju att fysiska böcker inte kan hålla för evigt. Och då menar jag inte att vi kommer sluta trycka böcker i fysisk form, utan jag syftar på de böcker som inte längre kan lånas ut för att de är för gamla och ömtåliga. En sådan bok är t. ex. Zacharias Topelius bok "Sånger band 1" och "Ljungblommor" m.fl. 

För några månader sedan försökte jag låna denna bok på biblioteket men fick ett meddelande om att jag bara kunde läsa dessa böcker på biblioteket, och även om jag är där ofta så hinner jag sällan ta en hel dag för att sitta och läsa i en diktsamling. Men så upptäckte jag att boken finns digitaliserad på book.google.se. Samma stil, samma stavningar. Där kunde jag med andra ord leta upp dikter som "novembernatt", "den första snön", "orions bälte" och älskade favoriten. "vintergatan".

Så ibland, anser även jag, att digitaliserade verk är lite av en gåva när boken inte längre finns att låna.



/Lisa

Inga kommentarer: